Artikel publicerad på YOGOBE

Att täcka huvudet är ett kännetecken inom kundaliniyoga. Hos många människor väcker turbanen en del känslor och reaktioner. Vissa blir nyfikna medan andra blir förvirrade och provocerade.
– Jag har alltid turban när jag undervisar, säger yogaläraren Sophia Göth som här skriver om turbanens betydelse i kundaliniyoga.

Nu har du bestämt dig. Du ska testa kundaliniyoga och vet inte riktigt vad du har att vänta. Väl inne i salen noterar du att någon har en mössa på huvudet, en annan en sjal och en tredje en scarf……hm….och nu ser du att läraren har täckt huvudet helt med en vit lindad turban. Oj! Vad är det här? Det här var ju annorlunda. Nu snurrar tankarna i huvudet. Det var kanske inte alls vad du hade tänkt dig…

Genom alla tider har människan täckt huvudet av både religiösa, kulturella och praktiska anledningar. I kundaliniyoga anses det vara en länk mellan det andliga och det kroppsliga.

(Men hallå jag kom ju inte hit för att bli medlem i nån slags religion…… ville bara göra lite yoga….) Kundaliniyoga är för alla, oavsett tro eller religiös tillhörighet. Enligt yogisk livsfilosofi ser man människan som en tredelad struktur. Kropp, sinne och själ. I yoga övar vi oss på att komma i kontakt med och lära känna våra subtila energier. Som stöd för detta rekommenderade Yogi Bhajan, han som introducerade Kundaliniyoga till västvärlden 1969 att täcka huvudet med bomullstyg eller att linda huvudet sex-sju varv med en turban. En anledning är just för att påminna sig själv om den själsliga närvaron i livet (den ska uppta 1/3 av vardagen).

När du lindar huvudet sägs det hjälpa oss att komma i kontakt med det sjätte energicentret, Ajna Chakra, sätet för vår intuition. Du kan uppleva att det blir lättare att bevara energin, att fokusera och hålla koncentrationen, att stanna kvar i ditt meditativa sinne. Turbanen hjälper dig att bokstavligen ”hålla huvudet på plats”. Det sägs också påverka balansen mellan höger och vänster hjärnhalva på ett positivt lugnande sätt.

Saker som jag var tveksam till när jag började göra kundaliniyoga har visat sig vara en total välsignelse. Jag väljer att respektera och ha vördnad inför turbanen, mantra, mudra och pranayama, de är alla tekniker som står till vårt förfogande. Jag upplever att de är ett stöd när jag kastar mig in i mina egna inre dimensioner som människa. Det som finns bortom våra sinnen är inte logiskt, det oändliga är inte logiskt – det är MAGISKT. Jag bugar och känner stor tacksamhet för livet. I mina klasser avslutar jag alltid med att påminna mig själv och mina elever om att ”jag är välsignad som får leva här på jorden”.

Sophia Göth

Vill du ha tillgång till sköna pass dygnet runt – häng med på FB beyoga365 Här är Sveriges, Norges och Finlands top lärare samlade under ett och samma tak. Inspirerande och tillgängliga för alla.

2014-04-04T20:02:59+00:00

Leave A Comment